Poprzedni temat «» Następny temat
Siatkówka
Autor Wiadomość
Eddy 

Dołączył 312 dni temu
Wysłany: 2009-11-17, 16:52   Siatkówka

Piłka siatkowa (ang. volleyball, popularna nazwa to siatkówka) – sport drużynowy, w którym uczestniczą dwa sześcioosobowe zespoły, w każdym: rozgrywający, atakujący, dwóch środkowych i dwóch przyjmujących oraz libero, – na boisku przebywa jednak tylko sześciu zawodników, libero zmienia się najczęściej ze środkowymi, gdy drużyna przyjmuje zagrywkę.

Gra polega na odbijaniu piłki dowolną częścią ciała (najczęściej rękoma) tak, aby przeleciała ona nad siatką. Każdy zespół może wykonać trzy odbicia – odbiór, wystawa i atak. Każde następne jest błędem. Punkty zdobywa się na wiele sposobów, na przykład, gdy piłka dotknie połowy boiska przeciwnika lub gdy upadnie ona poza boiskiem, a rywal dotknął jej jako ostatni. Gra toczy się do momentu, gdy jedna z drużyn wygra trzy sety (w grupach młodzieżowych do dwóch wygranych setów – młodziczki i młodzicy). W każdym z nich rywalizacja toczy się do zdobycia 25 punktów przy przewadze co najmniej dwóch. Przy wyniku 24:24 gra toczy się "na przewagi" – aż któraś z drużyn osiągnie dwupunktową przewagę nad drugą.

Pani Reklama

Panna Viki 
Adept

Dołączyła 256 dni temu
Wysłany: 2009-12-29, 17:36   

Jakoś nigdy nie przepadałam za tym sportem... ostatnio szczególnie, jak skacząc do piłki skręciłąm kostkę... bo moje "koleżanki" stały jak słupy soli... Ale czas od czasu zagrać mogę xD

Do oglądania jednak w telewizji mnie nie ciągnie, wg mnie to nudne... xD
Ostatnie sploty zdarzeń...

Akio 
Początkujący

Dołączył 263 dni temu
Wysłany: 2009-12-29, 17:40   

A ja nawet lubie, ale tylo w towarzystwie w którym sie dobrze czuje. :D A oglądać bardzo lubie, szczególnie jak Japonki grają :D

Cheery 
Początkujący

Dołączyła 254 dni temu
Wysłany: 2009-12-29, 21:33   

Kocham siatkówkę. Mogę grać i grać. Tylko, że najczęściej gram z innymi klasami, a nie ze swoją, bo w mojej prawie nikt grać nie umie i to mnie wkurza. Oglądać siatkówkę też lubię.

Cimirski
Początkujący

Dołączył 114 dni temu
Wysłany: 2010-05-15, 17:48   

Chyba najlepszy sport świata. W wakacje na plazy moge grac cale dnie. Fakt, ze nauczyc sie porzadnie odbijac jest troche ciezko ale już samej gry jest frajda niesamowita. Polecam każdemu :)

Kolos
Początkujący

Dołączył 115 dni temu
Wysłany: 2010-05-15, 17:52   

No fakt gra potrafi wciągnąc, zwłaszcza jak wychodzą fajne akcje na 3 ;D
Ja lubię nawet poodbijac sobie we 2 gdziekolwiek, nie koniecznie musi byc to gra przez siatkę. W wakację zawsze jak mam okazję to gram :)

Cimirski
Początkujący

Dołączył 114 dni temu
Wysłany: 2010-05-16, 21:35   

Fakt, najwiekszy dylemat w wakacje to - grac w pilke, grac w siatke czy isc nad jezioro? :) Zykle udaje mi sie to jakos polaczyc, najczesciej wychodzi tak ze ide nad jezioro i tam gram z kumplami w siatke :)

mmafighter 

Dołączył 295 dni temu
Wysłany: 2010-05-16, 22:04   

ja tam wole jeziorko i piwko ;d w ostateczności siatka; d

idek
Początkujący

Dołączył 113 dni temu
Wysłany: 2010-05-16, 22:33   

Pograć w siatkę dobra rzecz, tylko zazwyczaj nie ma z kim bo raczej ciężko jest skręcić 12 osób :mrgreen:

Kolos
Początkujący

Dołączył 115 dni temu
Wysłany: 2010-05-17, 15:01   

Ale po co 12 osób? Nawet we 2 można sobie fajnie poodbijac wystarczy chcec :D
A jeśli nie to można ostatatecznie wziasc 4 osoby i znalezc jakiś kawałem trzepaka czy sznurka na pranie na odpowiedniej wysokosci zrobic z czegoś pole i można grac :D

idek
Początkujący

Dołączył 113 dni temu
Wysłany: 2010-05-17, 19:00   

No pewnie, że można się ustawić w 2 czy 4 osoby i sobie poodbijać dla rozrywki i to wcale nie jest taki głupi pomysł :P Chyba trzeba znaleźć kogoś i się wybrać pograć ;)

Cimirski
Początkujący

Dołączył 114 dni temu
Wysłany: 2010-05-17, 21:49   

Mi najlepiej sie gra na plazy 2x2 albo 3x3. Wiecej jest juz niepraktycznie bo 3 w miare ogarniete osoby potrafia z latwoscia obstawic boisko 8x8m. 6x6 tez fajnie sie gra, ale to juz jest kombinowanie, bieganie po boisku za swoja pozycja, juz dochodzi jakas taktyka. Zeby poodbijac i przy okazji sie troche posmiac najlepiej grac n plazy :)

Odpowiedz do tematu